Coco Chanel

De flesta av oss, speciellt kvinnor, tänker nog på parfym, när man nämner namnet Coco Chanel. Men Coco Chanels första skapelse inom modevärlden, var faktiskt hattar. Coco Chanel, eller Gabrielle Bonhour Chanel som hon egentligen hette, föddes 1883 i Frankrike, i ett samhälle som hette Saumur. Som 12 – åring fick hon flytta till ett barnhem då fadern inte kunde ta hand om henne efter att hennes mor tidigare hade gått bort. Namnet Coco tog hon till sig då hon försökte sig på artisteriet genom att medverka i olika varietéer som ung.

Coco öppnade sin första affärsverksamhet år 1910 och denna fick namnet Chanel. Hon började som sagt sin bana med att göra hattar och då av en mycket enkel modell. Detta tycktes lite konstigt då den tidens mode, var stora, eleganta och extraordinära vad gällde hattar. Men Cocos idéer slog igenom och snart bar nästan varje kvinna en hatt skapad av Coco Chanel. Coco var den person som skapade en sportig look för kvinnor och dessutom är hon legendarisk då hon var kvinnan bakom idén med att solbränna var snyggt. Genom att konstruera den tidlösa chaneldräkten, bestående av en kjol i knälängd med tillhörande kavaj, gav hon tweeden ett ansikte utåt.

Coco Chanel har även designat väskor och parfymer. En av de mest kända väskorna fick namnet Chanel 2.55 och detta kom sig av att den introducerades i februari 1955. Den mest kända parfymen som skapats av Coco är Chanel No. 5 och det beror på att den världskända kvinnan Marilyn Monroe gav till känna att hon gärna bar denna parfym då den var hennes favorit. Coco Chanel avled år 1971 och år 1983 tog Karl Lagerfeldt över som Chefsdesigner. Modehuset Chanel är än idag mycket gynnad av framgång och är ett så kallat haute couture med två kollektioner av pret-a-porter och två av haute couture, varje år. Chanel är en stor konkurrent till bland annat de stora modehusen Armani, Dior och Gucci.

Redaktion