Överdragsbyxor till de små

Överdragsbyxor är tunna, ofodrade byxor som är tillverkade i ett slitstarkt material. Ofta är de också förstärkta på knäna och i rumpan för att vara extra hållbara.

Du bör dock inte förväxla överdragsbyxor med skalbyxor. Skalbyxor brukar nämligen vanligtvis vara betydligt mer vind- och vattentäta än ett par överdragsbyxor, även om det förstås finns undantag. Både skalbyxor och överdragsbyxor är dock utebyxor för barn som skyddar när barnet är ute och leker. En skalbyxa är alltså motståndig för både vind och vatten, och är tänkt att hålla barnet torrt och ventilerat, medan en överdragsbyxa brukar vara en tunnare byxa som mestadels används för att skydda barnet mot smuts, till exempel vid lek i sandlådan.

Att köpa överdragsbyxor

När du ska köpa överdragsbyxor till barn så finns det lite att tänka på för att du ska hitta den perfekta överdragsbyxan till just ditt barn. De allra flesta företag som tillverkar och säljer barnkläder har någon form av överdragsbyxa i sitt sortiment. Ibland kallas de också för allvädersbyxor eller andra liknande benämningar. Överdragsbyxor finns också i alla prisklasser så att du enkelt kan hitta en bra byxa som passar just din plånbok. Att överdragsbyxan ska vara slitstark, hållbar, men samtidigt bekväm och komfortabel är en självklarhet. Men det kan skilja sig lite åt mellan de olika överdragsbyxorna, till exempel vad de är tillverkade i för material och vilken funktion de har. Överdragsbyxor finns både med och utan hängslen och de brukar finnas i en rad olika färger.

Lager på lager

När du planerar barnens klädsel bör du tänka efter lager-på-lager-principen. Om du lämnar barnet på förskolan på morgonen kanske det är riktigt kallt och snöstorm. Längre fram på dagen kan dock detta ha övergått till regn eller solsken, så när barnet ska vara ute på förskolan eller när du ska hämta barnet på eftermiddagen kan det krävas helt andra kläder än vad som krävdes på morgonen. Därför är det smart att klä barnet utefter lager-på-lager så att det går att reglera klädseln utifrån vädrets skiftningar.

Lager 1 är de kläder som barnet har närmast kroppen. Det bör bestå av ylle, ullfrotté eller syntet, inte bomull. Mellanlagret, lager 2 är det värmande lagret som både ska binda luft och transportera fukten bort från lager 2. Här passar fleece bra, liksom ylle och syntet. Lager 3 är ytterplagget som ska skydda mot vind, regn, snö eller smuts. Överdragsbyxor, skalbyxor eller galonkläder beroende på väder. Bra överdragsbyxor till barn finns hos gneis.se.

admin