Att fria till sin partner

Många personer undrar idag hur det går till när man friar. Traditionellt sett har det alltid varit mannen som friat men idag kan så klart även kvinnor fria. En del par planerar frieriet gemensamt medan andra föredrar att överraska sin partner. Frågan som ställs i samband med ett frieri brukar vara formulerad ”vill du gifta dig med mig” eller ”vill du bli min fru/man”. Ibland faller den som friar på knä men det är inget måste. Att stå på knä och fria med en ring är egentligen en amerikansk tradition men den har även spridits till Sverige tack vare amerikanska filmer som vi ser.

Var kan ett frieri äga rum?

Ett frieri kan äga rum precis var som helst, bara fantasin sätter gränserna. Att be om tillåtelse hos brudens föräldrar behövs inte längre men du kan så klart göra det om du vill och känner för det. Det finns restauranger och herrgårdar som erbjuder frieripaket. Då får man ofta en personlig kypare och en romantisk middag med massor av levande ljus, champagne och jordgubbar doppade i choklad. På en del ställen kan man sedan sova kvar om man så önskar. För länge sedan var det en speciell utsedd böneman som utförde frieriet.

Vad händer när man har friat?

Ett frieri kan ibland vara ett tillfälle när paret förlovar sig med ringar. Traditionellt får både mannen och kvinnan en ring vid förlovningen som de bär på vänstra handens ringfinger. Man bestämmer själv hur lång tid efter frieriet man vill gifta sig. Förr i tiden sade man att det inte fick gå mer än ett år mellan frieri och bröllop men det är inte så många par som tillämpar den regeln idag. När man gifter sig bär man förlovningsringarna med datum för bröllopet och namn ingraverat eller så får bruden en vigselring utöver sin förlovningsring.

Ring vid frieri?

Att ge sin framtida fru eller man en ring när man friar är en amerikansk sed och vi i Sverige har egentligen inte några sådana ringar även om de säljs. Alla har vi på film sett hur flickvännen överraskas med en fantastisk ring när mannen utför sitt frieri. Ingenting hindrar att man använder en sådan typ av ring i Sverige också även om det inte är en svensk tradition. Om frieriet inte ledde till bröllop inom ett år kunde man upphäva förlovningen förr i tiden och kvinnan fick behålla sin förlovningsring.

admin