Balanscykel eller trehjuling – vilken barncykel bör jag köpa?

Balanscykel eller trehjuling - vilken barncykel bör jag köpa?

Nästan alla som är verksamma i cykelbranschen rekommenderar föräldrar att införskaffa en balanscykel till sitt barn som första cykel. Det finns dock ett undantag. Om ditt barn är för litet för en balanscykel går det alldeles utmärkt att låta barnet börja cykla på en trehjuling.

Därför balanscyklar bättre barncyklar

Med det sagt, bör du skaffa en balanscykel när barnet är tillräckligt gammalt för en sådan (d.v.s. över 18 månader). En trehjuling är i grund och botten bara en leksak, medan en balanscykel av god kvalitet är en riktig barncykel. En sådan cykel introducerar barnet för cyklingen på riktigt och låter barnet utveckla sin motorik, samt underlättar övergången till en cykel med pedaler vid ett senare tillfälle.

Någonting annat som många inte tänker på när de jämför trehjulingar och balanscyklar är säkerheten. Trehjulingar är lite knepiga och tippar lätt åt sidan. De är dessutom svåra att hantera på ojämna underlag. En bra balanscykel å andra sidan kan ha en handbroms, hjul med luft i och andra säkerhetsfunktioner. De rullar enkelt över sprickor i gatan, gräs och andra hinder.

Av samma anledning är det enklare att ta sig runt i grannskapet på en balanscykel än på en trehjuling. Så fort barnet har blivit bekvämt med att springa omkring och glida fram på sin balanscykel, kommer han eller hon kunna ta sig fram relativt snabbt. Detta kan göra balanscykeln till ett bra alternativ när ni vill ge er ut tillsammans, till skillnad från en trehjuling som egentligen inte duger till annat än att cykla omkring på garageuppfarten.

Trehjulingar är leksaker snarare än barncyklar

Om ditt barn är 18 månader eller äldre, bör du alltså skippa trehjulingen och istället köpa en balanscykel. Om du har ett yngre barn som ska få sin första cykel i detta nu, kan det istället vara lämpligt att införskaffa en trehjuling eller en annan leksak som barnet kan färdas på. Så fort barnet är tillräckligt gammalt för att använda en riktig barncykel bör han eller hon dock få en sådan.

Vi hoppas att du kan använda ovanstående information till att införskaffa en lämplig barncykel till ditt barn. Lycka till!

admin