Anlita hantverkare eller renovera själv?

Anlita hantverkare eller renovera själv?

En fråga som många säkert ställer sig inför ett bygge eller renovering är om man ska anlita olika hantverkare för jobbet, eller om man ska genomföra det själv. Det finns för-, och nackdelar med båda alternativen och det kan vara smart att fundera igenom sitt beslut både en och två gånger.

Att renovera på egen hand

Även för den oerfarne kan det vara roligt och inte minst lärorikt att prova på att utföra olika typer av projekt själv. Man lär sig av att prova men det är också viktigt att man vågar lära av sina misstag när det uppstår sådana.

Dom flesta kan måla om ett par väggar eller sätta upp en tapet men har man aldrig gjort det förr bör man kanske inte vänta sig att resultatet blir samma som om en hantverkare hade gjort det.

Det finns några bra frågor att ställa sig själv innan man drar igång på egen hand:

  • Har jag tillräckligt mycket tid?
  • Kommer jag klara av det jag tar mig för?
  • Har jag dom verktyg som behövs?

Det är tidskrävande att renovera och göra om hemma – att till exempel måla om ett rum kan ta flera dagar om man räknar in allt arbete, alltifrån förarbete och torktider till själva målningen. Det är ofta mer jobb och svårare än man föreställer sig så det är viktigt att förbereda sig på det om man väljer att inte anlita en hantverkare.

Sist men inte minst behöver man se till att ha alla verktyg som projektet kräver, för att resultatet ska bli bra.

Då är det bättre att anlita hantverkare

Det finns flera anledningar till att det kan vara bättre att anlita hantverkare för att uppfylla sina renoveringsdrömmar – har du till exempel svarat nej på flera av dom ovan nämnda frågorna är det kanske dumt att dra igång det du planerat för.

Genom att anlita en hantverkare behöver man inte slösa med sin egen tid och man riskerar heller inte att projektet blir ståendes i veckor eller kanske till och med månader. Resultatet blir proffsigt och bra.

Att anlita hjälp kan kännas dyrt men tänk också på att det kostar att renovera och göra om på egen hand. Saknar man till exempel många av dom verktyg som behövs så kan det kosta tusentals kronor att bara köpa dessa.

admin