Basta infraröd bastu – för hälsans skull

Basta infraröd bastu – för hälsans skull

Att basta i en infraröd bastu är både skönt och avkopplande – men visste du att det bidrar till en rad olika hälsofördelar? Många bastar av just den anledningen och vissa med olika sjukdomar eller åkommor blir till och med rekommenderade av läkare att prova. Fördelarna kommer till följd av det infraröda ljuset, som verkligen tränger in på djupet.

Infraröd bastu för hjärta och kärl

Bastar man i en infraröd bastu för man fart på blodcirkulationen, vilket kan stärka både hjärta och kärl. Värmen gör att hjärtat får jobba och det i sin tur förbättrar konditionen. Den som bastar ofta och regelbundet kan även få ett lägre blodtryck.

Positiva effekter på hudsjukdomar

Infrarött ljus är bra för huden på flera olika sätt. Den hålls mjuk och spänstig till följd av den ökade cirkulationen och dessutom öppnas porerna upp. Eftersom man svettas får man en chans att rena huden – något som visat sig ha en positiv effekt på acne.

Personer med hudsjukdomar kan också märka positiva förändringar till följd av att regelbundet basta i en infraröd bastu.  Ex:

  • Eksem
  • Rosacea
  • Psoriasis

Naturlig detox

När man bastar i en infraröd bastu svettas man otroligt mycket, trots att temperaturen ofta inte är högre än 65 grader. Även detta är tack vare dom infraröda strålarna, som tränger in på djupet. Att basta kan därför liknas vid en naturlig detox, där värmen gör att man svettas ut gamla toxiner som lagrats i kroppen.

Avstressande

En annan hälsofördel med att basta infraröd bastu är att det är väldigt avkopplande och avstressande. Den förhållandevis låga temperaturen (om man jämför med klassiskt bastubad) gör att många upplever att det blir mer behagligt. Den djupa uppvärmningen av kroppen gör dessutom att musklerna slappnar av och mjukas upp och flera användare vittnar om en bättre sömn till följd av bastandet.

Att ett bastubad i en bastu med infraröda strålar har ungefär samma effekt som ett lättare träningspass, att det renar både hud och kropp samt att det har en avslappnande och avstressande effekt gör också att många upplever en ökad energi.

Kort och gott kan man säga att man kan bli både friskare och piggare men då gäller det förstås att man tar sig tiden att basta regelbundet och inte bara någon gång ibland.

admin