Mode genom tiderna

Själva ordet mode kommer från latinets modus, och det betyder rytm, sätt, fason, gräns. Det vill alltså säga något som överensstämmer med tidens smak och rytm, något som är modernt. Det som är spännande och intressant är hur modet förändras hela tiden och det mycket snabbare än vad det gör i andra kulturella uttryck så som filosofi och språk.

Från börjans så skapades klädedräkten som ett skydd mot värme alternativt kyla och tjänstgjorde först i andra hand som prydnad. När modet började växla kom löften om ett skönhetsideal som människor har kommit att tro på och böja sig för. Skönhetsidealen har skiftat genom tiderna, från den yppiga kvinnofiguren på 1500-talet till nutidens slanka linje.

Om du är mer intresserad av kläder och mode genom tiderna, så ska du besöka Nordiska museet. Här finns nämligen kläder ända från 1873, vilket är samma år som museet grundades.

Klädmode under 1900-talet

Vid sekelskiftet så blev kläderna mycket enklare och silhuetten var slank, midjan betonades och axlarna poängterades genom volanger alternativt en så kallad pelerin. Om man ville göra sin figur längre, vilket många ville under denna tid, så bar man hattar med plymer eller band. För män gällde kavaj, väst och byxor.

Tack vare första världskriget kom modet att påverkas på ett genomgripande sätt. Under 1920-talet kom klänningarna att bli som ett smalt rör och det hängde ledigt på kroppen. Kort, bobbat hår blev väldigt modernt.

1925 var året som man visade knät för första gången. Hollywood kom att influera kvinnoidealet väldigt mycket. Det moderna kvinnomodet var inte längre tänkbart utan långbyxor.

Kjollängden har kommit att variera genom tiderna; Christian Diors ”The New Look ” kom våren 1946, där kjolen skulle sluta 24 cm ovanför fotknölen. Coco Chanel kom med den lilla svarta, och på 1960-talet kom minikjolen och strumpbyxan och bikinin.

1970-talet var Hippie-modets tid och då gällde långt hår, fransiga väskor och naturfärger; disco-modet kom mellan 1970- och 80-talet med stora sprayade hår och glittrande trikåer. Grunge-modet kom under tidigt 1990-tal med Kurt Cobain som en stilikon.

 

 

Redaktion