Odla orkidé

Bland de många växter som finns att odla i hemmet är det vissa som tenderar att väcka stort intresse hos befolkningen runt om i landet. Orkidéer och chilibuskar odlas av allt fler och det är vanligt att odlaren saknar intresse för att odla någonting annat! För att odla dessa båda växter krävs sol, kunskap om hur växten bäst skall hanteras, samt näring. För att övervintra tropiska växter krävs vitt eller rött ljus via lampor då solen inte ger tillräcklig starkt ljus. Det finns många olika växtlampor att köpa för den som vill gå in för att odla. Samtidigt kan man använda sig av andra källor som lågenergilampor för att hålla nere kostnaden något.

Rätt belysning

Någonting som bör finnas med när man skall välja lampor, är kunskap om ljusspektrum. Det krävs i allmänhet kallvitt ljus för att gynna vegetationsfasen vilket är tiden innan blomning. Detta kallas i allmänhet också för dagsljus och imiterar solljus under vår och sommar. Senare går man över till rött ljus vilket imiterar höstens rödare solljus. Detta gynnar blomfasen. Man kan med fördel kombinera dessa båda lampor för bra effekt både till orkidéer och chilibuskar. De senare behöver mer ljus under blomtiden för att frukterna skall bli stora. Orkidéer finns i tusental och vissa växer fritt i Sverige. Dessa kan man enklare övervintra i ett vanligt fönster.

Orkidéer trivs i solljus men är ganska känsliga för allt för starkt ljus. En tunn gardin under varma dagar bör finnas mellan fönstret och växten. Ser odlaren att blad eller blomma får en brunaktig färg är det vanligt att det rör sig om brännskador eller att blomman varit i kontakt med glaset. För intressant fakta om orkidéblommor rekommenderar vi denna blogg.

Vattningen ser olika ut för chili och orkidé. Chiliplantor kan behöva en hel del vatten för att ge frukt. Dock skall man inte vattna för mycket. Enligt vissa sakkunniga är det bra att låta plantan torka mellan vattningstillfällen för att öka tillväxt av rötter. Orkidéer är väldigt känsliga för att få allt för mycket vatten och de kan få svampangrepp eller ruttna om det är en fuktig miljö. Skulle man behöva vårda en orkidé med fuktproblem är det enklast att ta bort skadade delar för att därefter plantera i ny kruka.

admin