Snygga vinterkläder

Flera vinterkläder är utmärkta för att hålla värmen och är utformade för att ge maximal rörlighet och tålighet. För de trendkänsliga kan dock tyngre vinterplagg lämna övrigt att önska vad gäller design och skärning. Täckkjolen är ett unikt plagg som rör sig i gränslandet mellan olika klädsorter. Det är en av orsakerna som kan ligga bakom de framgångar som rönts.
Täckkjol är ett vinterplagg som verkligen slagit igenom på ett fåtal år. Allt började år 2000 då Sissi Kewenter sydde en första modell av en täckkjol.   Idag driver hon företaget Skhoop som är synonymt med täckkjolar. I utbudet finns visserligen flera andra plagg nu för tiden men det är täckkjolen som de flesta fortfarande förknippar märket med. För er som aldrig har använt en täckkjol ger vi några tips på val av modell. I början fanns inte speciellt många modeller så valet var enkelt. Men när efterfrågan har ökat har även utbudet följt med och idag finns det minst 10 varumärken på svenska marknaden som tillsammans har över ett 50-tal modeller.

Kort eller lång?

De långa täckkjolarna håller värmen bäst. De blir likt täckbyxor heltäckande och skapar så mycket värme som en täckkjol kan göra. Men samtidigt visar de långa täckkjolarna detta plaggs nackdel. Rörelsefriheten begränsas direkt. Det är exempelvis svårt att springa i en kjol. För de som vill behålla möjligheten att röra sig fritt är en kortare modell bättre.

Hur varm?

I likhet med täckbyxor är det stor skillnad på varmhållning mellan de olika modellerna. Vissa är enbart vindtäta med ett tunt foder medan andra är betydligt mer vadderade.

Fickor

Det är inte alla kjolar som har fickor. Detta är främst en funktionell smaksak men visst finns det fördelar att kunna lägga nycklar eller andra småsaker någonstans.

Färg

Svart är den färg som är vanligast. Men samtidigt bör man komma ihåg att svart är den färg som syns allra sämst på vintern då det är mörkt ute från tidig eftermiddag. Se alltid till att sätta fast reflexer eller på annat sätta visa var du är om du rör dig i trafiken. En lösning kan vara att köpa reflexspray som sprayas på kanten på kjolen.

Outdoorkläder

Det finns många sorters outdoorkläder och för den som vistas ute i naturen är det viktigt att kläderna håller rätt nivå! Isolering, material, funktioner och accessoarer skall vara genomtänkta och fungera även när det är tuffa väder och svåra temperaturer. Vinterkläder för friluftsliv finns i butiker som outdoorexperten. Här kan man också beställa utrustning, tält och annat som krävs för att ge sig ut i skog och fjälltrakt.

admin