Så optimerar du återhämtningen under Cykelvasan

När du tränar och tävlar i Cykelvasan bryter du ner din kroppen, medan du under återhämtningen ger kroppen en möjlighet att kompensera för denna nedbrytning. Här går vi igenom hur du kan bidra till att förbättra din återhämtningsförmåga.

Det första steget till en optimal återhämtning tar du medan du fortfarande sitter på din cykel. Se till att din kropp har lagom mycket vätska och näring i systemet, och försök att inte vara helt tom på vatten och näring när du går i mål under Cykelvasan. Genom att begränsa förlusten av näring och vätska behöver inte kroppen arbeta lika hårt för att fylla på dessa depåer, vilket förkortar din återhämtningstid.

Du bör också ha i åtanke att det inte tar särskilt länge innan värdefull vätska går förlorad. Du kan till exempel ligga i fas när det gäller vätskebalansen, men sedan behöva ta dig uppför en brant backe i värmen och plötsligt är du uttorkad. Genom att alltid tänka att du ligger lite efte med vätska och energi har du goda förutsättningar att optimera såväl din prestation under Cykelvasan som din återhämtning efteråt.

Optimera återhämtningen efter Cykelvasan

När du har gått i mål i Cykelvasan bör du snurra lite lätt på pedalerna för att få benen att slappna av och börja rensa systemet på slaggprodukter. När du har värmt ner bör du återvända till din bil eller den plats du bor på, omedelbart ta av dig dina cykelkläder och avlägsna svett och smuts från din kropp. Om du kan ta en dusch är det någonting du bör göra. Det är alltid bra att ha ett lager våtservetter i väskan för att kunna rengöra kroppen från smuts och svett.

Du kan med fördel väga dig (utan kläder) för att se hur mycket vatten du har förlorat under loppet. På så vis kan du få en bra uppfattning om hur mycket vätska du behöver få i dig för att hamna i balans. Det är också viktigt att du fyller på dina glykogenlager snarast möjligt efter tävlingen. Det bästa är om du kan ha med dig mat till Cykelvasan eller äta så fort du kommer hem (eller till hotellrummet).

admin