Vad utmärker en mountainbike?

Är du på gång och ska köpa en ny cykel? Kanske funderar du på vilken typ av cykel som passar bäst och undrar om en mountainbike skulle passa just dig. En mountainbike ser lite annorlunda ut än en vanlig cykel. Ramen är tjockare och mer upprätt och högre, detta för att det ska vara enklare att cykla över stock och sten ute i skogen. En mountainbike är slitstark och klarar av alla de påfrestningar som den utsätts för i skog och mark. Skulle du använda en vanligt cykel i terräng så skulle den snabbt slitas ut och dessutom skulle det vara väldigt svårt att ta sig fram med en vanlig cykel när man cyklar ute i skogen.

købe en mountainbike

Hvornår skal du købe en mountainbike? Ifølge sit navn er mountainbike bedst egnet til sandet, bakket eller på anden måde udfordrende terræn. Mountainbike er selvfølgelig også velegnet til bybrug og asfaltveje, men til en temmelig dyr pris kan valget være unødvendigt for en bybiker eller wheeler, der bare bruger cyklen lejlighedsvis i mere vanskeligt terræn. ”Kaksisi” er en mountainbike, hvis hjul er tre inches større end i en normal mountainbike. Disse mountainbikes ruller mere glat og passer godt, for eksempel til længere ture i bylivet, fordi de giver en sikrere tur.

Vem bör köpa en mountainbike?

Alla som gillar tuff cykling i terräng och skog och mark bör överväga att investera i en mountainbike. Du som gillar träning och utmaningar kommer också att gilla en mountainbike. När du är ute och cyklar med din mountainbike kommer pulsen snabbt komma igång och din kondition kommer att förbättras –under förutsättning att du använder din cykel regelbundet. Extra bra träning får du om du cyklar i kuperad terräng, då får du dessutom intervallträning. Du kommer att stärka dina ben, mage och rygg när du är ute och tränar med din mountainbike.

Var kan man använda en mountainbike?

Man kan egentligen använda en mountainbike överallt men det vanligaste är att man använder den i skogen på små stigar eller olika spår. Man kan också med fördel använda en mountainbike när man cyklar på grusvägar i skogen eller ute på landet och i kuperad terräng. Att vara ute och cykla i naturen med en mountainbike är härligt och enligt allemansrätten får man cykla både ute i naturen och på enskilda vägar. Om du skulle cykla nära bebyggelse är det viktigt att du tar hänsyn och inte cyklar för nära eventuella hus, då kan du störa de som bor i husen.

Har en mountainbike olika typer av ramar?

Alla mountainbikes är utrustade med en ram, antingen en ”hardtail” eller en ”heldämpad ram”. En hardtail har bara fjädring framtill medan en heldämpad mountainbike har fjädring både fram och bak. En effektiv fjädring mildrar stötar när du är ute och cyklar och du får en mjukare upplevelse av din cykling. En del föredrar dock lite mindre fjädring eftersom man då kan få upp lite högre fart, det är en smaksak vad man föredrar.

admin